Нормативно-правові та організаційно-педагогічні засади правової освіти у мейнстримі цілісної освіти майбутніх фахівців ЗВО - Басенко, Руслан Олександрович (Імідж сучасного педагога, 2023)
Дослідження присвячено науково-педагогічному аналізові нормативно-правових та організаційно-педагогічних засад правової освіти у контексті реалізації цілісної освіти майбутніх фахівців у сучасних ЗВО. Правову освіту розглянуто як системотворчий складник цілісної освіти особистості. Констатовано, що правова освіта репрезентує цілеспрямований і спеціально організований педагогічний процес передавання та засвоєння сукупності правових знань (фахових чи загальноправових), результатом якого є розвиток правової свідомості та правової культури сучасної особистості. Підкреслено, що саме правова освіта забезпечує процес трансляції основних знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей про право і правосуддя, про права і свободи, про обов’язки та закон, які забезпечують формування правової компетентності – невід’ємного складника всіх кваліфікаційних рівнів і змісту вищої освіти. Виявлено стан нормативно-правового забезпечення реалізації правової освіти у системі загальнотеоретичної підготовки на першому та другому рівнях вищої освіти. Доведено, що змістовий і контентний аналіз чинних стандартів вищої освіти за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнями всіх спеціальностей засвідчує, що як у переліках загальних компетентностей, так і у формулюваннях результатів навчання окреме місце посідає складник правової освіти. Проаналізовано зміст і організаційно-педагогічне забезпечення правової освіти. Запропоновано положення про те, що відповідно до потреб воєнного стану важливим є посилення правової освіти національним змістом. Констатовано, що правова освіта передбачає набуття знань, умінь і цінностей, необхідних для ефективного функціонування як правової системи, так і діяльності кожної особистості. Підкреслено, що правова освіта забезпечує розвиток критичного мислення, допомагає аналізувати та оцінювати ситуації з правової позиції, а також сприяє вихованню толерантності та поваги до прав і свобод інших людей. Зроблено висновок про важливість педагогічного обґрунтування рекомендацій щодо збільшення ваги правової освіти у структурі загальнотеоретичної підготовки фахівців у вищій школі, розроблення відповідних змін до чинного освітнього законодавства та стандартів вищої освіти.