Координаційний центр розвитку шкіл новаторства України: реалії та перспективи діяльності в умовах післядипломної освіти - Любченко, Надія Василівна; Білик, Надія Іванівна; Мельник, Надія Адамівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Обґрунтовано актуальність та описано еволюцію впровадження ідеї створення Всеукраїнської та регіональних шкіл новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників в умовах післядипломної освіти. На основі аналізу праць вітчизняних науковців актуалізовано сутнісні характеристики основних понять дослідження: «адаптивна функція освіти дорослих», «адаптивно-педагогічне проєктування регіональних освітніх систем підвищення кваліфікації педагогічних працівників», «науково-методичний супровід», «новаторство»; «інновація», координаційний центр», «дисемінація інноваційного досвіду», «адаптивне управління наставництвом у системі педагогічного новаторства», «технологія супервізії в післядипломній освіті»; «адаптивне навчання». представлено досвід діяльності зазначених Всеукраїнської та регіональних шкіл новаторства. Визначено авторську позицію щодо змісту діяльності Координаційного центру розвитку шкіл новаторства України як суб’єкта діяльності з науково-методичного й інформаційного забезпечення Всеукраїнської та регіональних шкіл новаторства в умовах післядипломної освіти, який може функціонувати як структурний підрозділ науково-дослідної лабораторії Українського відкритого університету післядипломної освіти.