Using online tools to measure digital competence Of foreign language teachers - Piskurska, Hanna; Popova, Oksana (Імідж сучасного педагога, 2023)
Обґрунтовується необхідність вимірювання цифрової компетентності майбутніх учителів іноземних мов як важливої складової їх професійної компетентності. Авторами уточнено поняття «цифрова компетентність учителя іноземної мови»; описано сфери та рівні цифрової компетентності відповідно до професійного стандарту вчителя та Опису цифрової компетентності вчителя. Основним методом оцінювання рівня цифрової компетентності вчителя є самооцінка та саморефлексія за допомогою онлайн-інструментів. У статті описано такі онлайн-інструменти для вимірювання цифрової компетентності вчителів іноземних мов, охарактеризовано їх компоненти, особливості використання та результати. Зроблено висновок про важливість надання вчителю свободи у виборі інструментів самооцінювання та подальшому їх використанні для власних професійних потреб, наприклад для побудови траєкторії професійного самовдосконалення та саморозвитку