The problem-based method as a modern means of teaching English: from the experience of forming the English language communicative competence in students of Ukrainian foreign languages higher education institutions - Serhiienko, Tetiana; Lysenko, Olena (Імідж сучасного педагога, 2023)
Визначено актуальність використання методу проблемного навчання, як методу, що має значні переваги у розвитку навичок усіх чотирьох видів мовленнєвої діяльності, а саме: читання, письма, аудіювання та говоріння; методу, який учить студентів швидко та адекватно реагувати в комунікативних ситуаціях і доводить до автоматизму використання основних граматичних явищ. Обґрунтовано ефективне використання методу проблемного викладання як одного із новітніх методів, за допомогою якого комунікативні навички студентів удосконалюються ефективніше, ніж за допомогою традиційних методів. Акцентовано увагу на понятті «проблемна ситуація» як ключовому понятті проблемного методу навчання. Пропонуються варіанти практичного застосування методу вирішення проблемних ситуацій на кожному етапі заняття (введення, практика, представлення) на основі дієвих підручників з іноземних мов для студентів закладів вищої освіти. Проаналізовано місце викладача у проблемному методі навчання.