Неперервна педагогічна освіта в європейському освітньому просторі: досвід Данії і Норвегії - Товканець, Ганна Василівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Виявлено, що забезпечення якості неперервної педагогічної освіти в Данії і Норвегії полягає у здійсненні заходів, способів, методів і дій, спрямованих на підвищення педагогічного потенціалу. Наголошено на принципах організації освітнього процесу в умовах неперервної педагогічної освіти: спрямованість навчання на задоволення системних потреб школи; інтеграція підвищення кваліфікації та довгострокових програм розвитку школи; співробітництво педагогів і науковців; систематичний моніторинг тощо. Зроблено висновок, що механізмами підвищення якості професійної педагогічної освіти є: розроблення теоретичних засад і науково-методичного забезпечення управлінської діагностики та моніторингу стану неперервної педагогічної освіти; використання нових ринкових механізмів у розвитку системи професійної педагогічної освіти; підвищення варіативності змісту професійної педагогічної освіти; посилення адресності підготовки фахівців тощо.