Філософія Григорія Сковороди і сучасна ноосферна освіта - Шакотько, Віктор Васильович (Імідж сучасного педагога, 2023)
Проаналізовано актуальність філософських, світоглядних поглядів українського філософа, поета і педагога Григорія Сковороди на проблеми виховання молоді, шляхів досягнення гармонії в розвитку особистості. Розкрито підходи вченого до забезпечення морального становлення особистості в порівнянні із сучасними умовами реформування змісту середньої освіти, досягнення цілей, окреслених у Концепції Нової української школи, спорідненість поглядів філософа з думками вчених: В. Вернадського, А. Макаренка, М. Моісеєва, С. Френе та ін. Обґрунтовується хибність концепції розв’язання конфліктів і суперечностей збройним шляхом, як такої, що суперечить теорії ноосфери. Розглядаються підходи представників світової комп’ютерної спільноти до формування нової моралі як складника ноосфери, до відображення підходів у сучасних підручниках з інформатики для середньої освіти.