Профільне навчання в контексті НУШ: із досвіду роботи ліцеїв Полтавської області - Шаповалова, Наталія Петрівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Реформування національної системи освіти України згідно з концепцією НУШ, зумовлює актуалізацію теми профільної середньої освіти, яка, згідно з Законом України Про повну загальну середню освіту, є третім рівнем повної загальної середньої освіти. В той час, коли реформа старшої школи тільки планується, в Полтаві й області існує низка ліцеїв, які вже багато років успішно працюють як профільні. Стаття присвячена висвітленню та узагальненню досвіду роботи профільних ліцеїв Полтавщини з упровадження профільного навчання різного спрямування, а саме: Наукового ліцею «Політ» при Обласному коледжі «Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія імені А. С. Макаренка» Полтавської обласної ради (профілі – інформаційні технології, іноземна філологія, історико-економічний, математичний); Наукового ліцею № 3 Полтавської міської ради (профілі – суспільно-гуманітарний, техніко-технологічний, природничо-математичний). Проаналізовано фактори, які призводять до успіху у роботі зазначених закладів під час упровадження профільного навчання, детально розкрито сутність інноваційних методів роботи педагогів, які сприяють розкриттю особистісного потенціалу учнів.