Методика організації та проведення етноподорожі у світ народної ляльки - Свиридюк, Наталія Олександрівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
У сучасному освітньому просторі все більшої актуальності набувають нові форми освітнього процесу. У нашому дослідженні представлено методичні матеріали для знайомства учнівської молоді з історією української народної іграшки, видами вузлової ляльки (ляльки-мотанки) та способами їх виготовлення, особливостями створення іграшок наших прабабусь, роботами сучасних народних майстринь-лялькарок Полтавщини. Такий урок (або позаурочний захід) пропонуємо провести у формі етноподорожі, поринути у спогади та наукові розвідки. У тексті даної статті ми ділимося розповідями носіїв народної творчості про ляльки минуло століття, світлинами з колекції авторки, знайомимо з різновидами народної вузлової ляльки. Тут і веселі дівчата у віночках, і пишні пані у білих намітках, і бабусі з онуками на руках. Це все традиційні вузлові ляльки Середньої Наддніпрянщини. Метою нашого дослідження розроблення нової оригінальної методики знайомства учнів із народним мистецтвом виготовлення вузлової ляльки у форматі етноподорожі. Навчально-методичні та ілюстративні матеріали для етноподорожі можуть бути використані вчителями технологій та мистецтва закладів загальної середньої освіти, керівниками мистецьких шкіл і творчих гуртків, викладачами закладів фахової передвищої та вищої освіти.