Особливості розроблення управлінських рішень в умовах розвитку освітніх систем - Пастовенський, Олександр Вікторович; Косигіна, Олена Володимирівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Досліджено особливості розроблення управлінських рішень в умовах розвитку освітніх систем. Обґрунтовано, що в залежності від фази розвитку освітніх систем характеристики процесу розроблення управлінських рішень змінюються від лінійного до розгалуженого, мережевого і циклічного; від директивного до консультативного, узгоджувального та інтегрально-узгоджувального. Доведено, що з розширенням взаємодій керівної і керованих підсистем освітньої системи в процесі розроблення управлінських рішень значно зростають розгалуженість і кількість інформаційних потоків. Установлено, що з розвитком освітніх систем відбувається зміщення домінантних психологічних методів розроблення управлінських рішень від методів, які ґрунтуються на індивідуальній діяльності керівників до методів, що базуються на взаємодії в прийнятті управлінських рішень керівної та керованих підсистем, і методів, що визначаються мережевою взаємодією зацікавлених сторін.