Логістичний процес як об’єкт cистеми управління розвитком освітнього середовища - Назаренко, Людмила Миколаївна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Присвячено проблемі управління розвитком освітнього середовища закладу загальної середньої освіти на основі теоретичних засад маркетингу і логістики. Зокрема, визначено сутність логістичного процесу як об’єкта управління, схарактеризовано його структурні етапи: планування, інформація, контроль і аналіз, управлінські рішення. Розроблено рівні використання логістики в управлінні розвитком освітнього середовища: маркетинг освітніх послуг, які повною мірою задовольняють інтереси і потреби їх замовників і споживачів; пошук оптимальних затрат ресурсів, необхідних для збагачення творчого потенціалу освітнього середовища; комплекс освітніх послуг, що надаються, окрім закладу освіти, й іншими суб’єктами освітнього середовища, але в його просторово-предметному форматі. Визначено такі логістичні потоки та показники ефективності їх руху: сервісний (забезпечує діяльність закладу освіти та інших суб’єктів освітнього середовища щодо організації надання освітньої послуги), матеріальний (інтегруючись з інформаційним і фінансовим потоками, забезпечує необхідні умови і ресурси для організації надання освітньої послуги), потік об’єктів (структурно-функціональні компоненти освітнього середовища) і суб’єктів обслуговування (здобувачі освіти; педагогічні кадри та інші спеціалісти, які відтворюють творчий потенціал освітнього середовища). Окреслено низку проблем щодо забезпечення умов організації та виконання логістичного процесу.