Сучасні підходи до розвитку дослідницької компетентності магістрів з професійної освіти у процесі підготовки кваліфікаційної роботи - Лучанінова, Ольга Петрівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Досліджуються актуальні проблеми впливу сучасних підходів у вищій освіті на розвиток дослідницької компетентності магістрів з професійної освіти в процесі підготовки кваліфікаційної роботи. Важливим сьогодні є формування не лише професіонала-виконавця, а також і професіонала-дослідника, здатного легко адаптуватися до нових умов завдяки володінню дослідницькими вміннями. Професійна підготовка магістра з професійної освіти, здатного до компетентної й ефективної дослідницької діяльності на рівні професійного стандарту вимагає дослідження сучасних освітніх підходів, їхнього нового змісту, впливу на особистість магістра. Проаналізовано сучасні парадигмальні підходи у вищій освіті, тенденції, досвід, перспективи реалізації цих підходів саме в процесі підготовки магістрами кваліфікаційної роботи. Визначено й обґрунтовано сутність, зміст, вплив окремих – компетентнісного, середовищного, адаптаційного в умовах дистанційної освіти, андрагогічного, особистісного, критично-креативного – підходів на особистість магістра-дослідника. На думку автора, не може бути однозначного підходу до вирішення проблеми розвитку дослідницької компетентності магістрів із професійної освіти. Здійснено спробу довести ефективність реалізації андрагогічного підходу, який сприяє розвитку відповідальності за навчання магістрів як представників дорослого покоління, яке свідомо продовжує вищу освіту. Зазначено, що сучасні підходи позитивно впливають на особистість магістра, якому треба стати конкурентоспроможним на ринку праці. Розкрито роль дослідницької компетентності в майбутній професійній діяльності магістра як ключової.