Педагог-новатор – важливий важіль оптимізації системи неперервної освіти - Білик, Надія Іванівна; Старовойтова , Марина Юріївна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Розглянуто роль педагога-новатора у системі неперервної освіти, необхідність інноваційної спрямованості педагогічної діяльності на сучасному етапі розвитку суспільства, науки та освіти. На основі практичного узагальнення результатів педагогічного аналізу виявлено і розкрито провідні тенденції становлення педагога-новатора та актуалізовано досвід освітнього новаторства в сучасній шкільній практиці. Згенеровано ідею, що педагог-новатор має бути одночасно автором, розробником, дослідником, користувачем і пропагандистом нових педагогічних технологій, методик, теорій і концепцій. Результативність як критерій інновації означає певну стійкість позитивних результатів у діяльності педагогів-новаторів. Технологічність у вимірі, спостережуваність і фіксованість результатів, однозначність у розумінні та викладанні роблять цей критерій необхідним в оцінці значущості нових прийомів, способів навчання та виховання.