Життєтворчість Григорія Сковороди в позачассі - Філіпчук, Георгій Георгійович; Вовк, Мирослава Петрівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
З’ясовано, що сучасні реалії змушують педагогів, освітян повертатися до культурно-історичної спадщини, цінностей та ідеалів, якими жили наші національні духові поводирі, серед яких – відомий філософ, поет Григорій Сковорода. Схарактеризовано духовні актуалітети мислителя: почуттєва ірраціональність, духовна, незбагненність, мудролюбство, витончена моральність, загальнолюдськість, людиноцентричність, правдивість, моральність тощо. Він заклав наріжний камінь у національну філософію виховання душі, возвеличуючи свободу людини, стверджуючи життєву радість розуму і серця. Філософія Сковороди спрямовувала людину до опанування вічних і благородних цілей – живити дух, почування, серце і помисли. Сьогодні Україна воює не лише за свободу й суверенність власної Держави, за землю та волю, море та долю. Фронт пролягає і через сковородинські цінності, які сформували культурний, психоментальний образ української Людини.