Методика реалізації змішаного навчання у професійну підготовку кваліфікованих фахівців - Шевчук, Світлана Степанівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Тема змішаного навчання у вітчизняній системі ПТО актуалізувалася навесні 2020 року у зв’язку з введенням карантинних протиепідемічних заходів через загрозу поширення пандемії «COVID-19» і прискорилась у період воєнного стану, оголошеного Україною 24.02.2022 року у зв’язку з російською агресією проти нашої держави. У середовищі українських освітян домінує прагматичне бачення, що змішане навчання – це поєднання безпосередньої (на місці) та опосередкованої (через можливості онлайнового навчання) форм взаємодії здобувачів освіти й педагогічних працівників. Проте ширше бачення змішаного навчання дає можливість його тлумачення як процес оптимізації освітнього процесу, підвищення його ефективності для здобувачів професійної освіти. За переходом закладів професійної освіти до змішаного навчання має стояти трансформація освітнього процесу заради якнайкращого забезпечення навчальних потреб та інтересів здобувачів освіти з використанням сучасних педагогічних підходів, чому має служити доцільне застосування можливостей сучасних цифрових технологій. Зміст статті висвітлює методику реалізації змішаного навчання у професійній підготовці фахівців, розкриває сутність, мету, принципи і моделі змішаного навчання на засадах компетентнісного підходу.