Професійна підготовка майбутнього фахівця у галузі культури і мистецтв в умовах аксіорозвивального серед - Шетеля, Наталія Ігорівна (Імідж сучасного педагога, 2023)
Авторами розглядається необхідність оцінювання аксіорозвивального середовища в умовах російської воєнної агресії в Україні, аналізується феномен професійної підготовки майбутнього фахівця у галузі культури і мистецтв через якість аксіорозвивального середовища. З’ясовано сутність феномену «аксіорозвивальне середовище» як засобу розвитку потенціалу здобувача освіти. Поняття «освітнє розвивальне середовище» розглядається: 1) у просторово-організаційному ракурсі; 2) у структурно-організаційному розрізі; 3) у системно-функціональному аспекті. Аксіорозвивальне середовище трактується як феномен-детермінант контексту освітньої діяльності, який суттєво впливає на становлення особистості здобувача освіти, що за умови зваженого, науково-обґрунтованого підходу може мати позитивні наслідки й освітні результати. Розкрито досвід управління якістю аксіорозвивального середовища у Комунальному закладі вищої освіти «Ужгородський інститут культури і мистецтв», концепція якого базується на основі міжнародних стандартів ISO 9000:2015 та ISO 9001:2015. Виокремлено показники оцінювання середовища закладу освіти (елементи системи якості: аналіз контрактів; управління проєктуванням, документами, підготовкою студентів; управління процесами, контролем, невстигаючими студентами; форми і способи збереження документів; внутрішній аудит якості; навчання проєктантів; обслуговування; статистичні методи); складниками якості аксіорозвивального середовища виділені: якість оцінювання, якість результату, якість змісту, якість організації, якість технологій, якість персоналу) та побудована матрична модель вимірювання якості аксіорозвивального середовища. Зроблено висновки щодо результатів дослідження професійної підготовки майбутнього фахівця у галузі культури і мистецтв і якості аксіорозвивального середовища.